Onderhoudstips

Onderhoudstips

Een bestek van Van Kempen & Begeer is een waardevol bezit. Bij goede zorg en goed gebruik zal haar kwaliteit, vakmanschap en ontwerp u vele jaren van dienst zijn. Om de kwaliteit van de producten te behouden is het belangrijk om deze producten netjes te behandelen en te onderhouden. U kunt hier alles lezen over hoe u de producten op hun mooist houdt.

 

Handafwas

Na het gebruik het bestek onmiddellijk afwassen in heet water met een mild afwasmiddel. Daarna het bestek afspoelen in schoon lauw water en onmiddellijk afdrogen met een zachte doek. Gebruik nooit staalwol, schuurspons of andere schuurmiddelen.

Uw bestek van Van Kempen & Begeer is geschikt voor het reinigen in de vaatwasmachine, maar vanwege de agressievere methode van het reinigen adviseren wij u zilveren bestekdelen met de hand te reinigen.

 

Poetsen

Voor zover noodzakelijk met een goed (zilver)poetsmiddel behandelen. Wij adviseren u uw zilveren bestek te onderhouden met reinigingsmiddelen van Hagerty. Zilver bestek wordt goed onderhouden door het gebruik van Hagerty Silver Clean of Silver Bath Pro. De meeste artikelen hebben ook een aanslagwerende werking. Alle Hagerty producten zijn te koop bij de juwelier en de huishoudelijk speciaalzaken.

 

Vaatwasmachine

Het reinigen van bestek in de vaatwasmachine is agressiever dan reiniging met de hand. Sterk werkzame, chemische vaatwasmiddelen, urenlang verblijf van bestek in de machine, langdurige inwerktijd van chemicaliën bij hoge temperaturen en onthardingszouten zijn enkele van de oorzaken die vlekken en corrosie op bestek en met name messen kunnen geven.

Om eventuele problemen bij het gebruik van een vaatwasser te voorkomen is het belangrijk om de volgende punten zorgvuldig in acht te nemen.

  1. Spoel het bestek vóór het plaatsen in de vaatwasser altijd goed af onder stromend water. Hierdoor kunt u het inwerken van zout- en zuurhoudende stoffen tegen gaan.
  2. Meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven richten, dus heften naar beneden richten, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen.
  3. Identieke bestekdelen, bijvoorbeeld alleen messen, niet gebundeld in dezelfde bestekhouder plaatsen, maar mengen met lepels en vorken zodat een betere reiniging mogelijk wordt. Plaats messen bij voorkeur wel in een aparte bestekkorf zodat het snijgedeelte het ander bestek niet kan beschadigen.
  4. Zilver bestek mag niet in aanraking komen met roestvrijstaal en aluminium; dit kan vlekken veroorzaken op het zilver. Plaats bestek van andere materiaalsoorten in een aparte bestekkorf.
  5. Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep mogen niet tegelijkertijd met het bestek in de vaatwasser, ook niet in een aparte bestekkorf, aangezien er dan vliegroest kan optreden.
  6. Wasmiddel en ontkalker in overeenstemming met instructies doseren; gebruik alleen merkproducten. Houdt óók de machine in topconditie door deskundig onderhoud en regelmatige servicebeurten; e.e.a. in overeenstemming met voorschriften van de fabrikant.

Direct na het beëindigen van het wasprogramma het bestek uit de machine nemen en droogwrijven. Meslemmeten controleren en eventueel achtergebleven resten direct verwijderen. Vochtig bestek nooit in de gesloten machine laten.